středa 27. května 2015

Lamingtons - Výzva The Daring Bakers

Květen pomalu za námi, a i proto je tu další výzva! Tentokrát ji hostila Marcellina z blogu marcellinaincucina.blogspot.com a za úkol nám dala upéct lamingtons. Nikdy předtím jsem název neslyšela, tím víc jsem byla nadšená, že vyzkouším něco nového. Klasické lamingtons se skládají z vanilkového těsta, po upečení se namáčejí do čokoládové polevy a obalují ve strouhaném kokosu. Trochu jsem pátrala po variantách a nakonec z toho vznikly lamingtons promazané vanilkovým krémem, malinovou marmeládou, máčené v ganache z bílé čokolády a pak obalené v kokosu.



Lamingtons
Těsto
125 g rozpuštěného a vychladlého másla
300 g cukru krupice (dala jsem jen 120 g)
250 g zakysané smetany
3 lžičky vanilkového extraktu
50 ml slunečnicového oleje
5 středně velkých vajec
300 g hladké mouky
3 lžičky prášku do pečiva

Creme Patissiere (žloutkový krém)
125ml plnotučného mléka
125 ml smetany ke šlehání
½ vanilkového lusku
3 velké žloutky
50 g cukru krupice
20 g hladké mouky

Ganache z bílé čokolády
300 g bílé čokolády
300g smetany

Strouhaný kokos

Troubu si předehřejeme na 170°C, horkovzdušnou na 150°C. Plech o velikosti 34 x 24 cm vyložíme pečícím papírem. Do mísy s cukrem nalijeme rozpuštěné máslo, zakysanou smetanu, vanilkový extrakt a olej a šleháme asi minutu dohladka. Potom přidáváme vejce, jedno po druhém, každé důkladně všleháme. Do mísy přesejeme mouku s práškem do pečiva a dobře promícháme. Těsto nalijeme na plech a dáme do trouby. Pečeme přibližně 25 minut. Zda je těsto upečené zkontrolujeme zapíchnutím špejle, pokud ji vyndáme z těsta a je bez zachyceného těsta, máme upečeno, pokud na ní ulpí těsto, pečeme déle a po chvíli opět zkontrolujeme špejlí. Po upečení vyndáme z trouby, necháme vychladnout a pokud nemáčíme v polevě hned, zabalíme do folie a uchováváme v lednici.

Creme Patissiere (žloutkový krém)
Mléko a smetanu přivedeme k varu, sundáme z tepla a dáme stranou. V míse prošleháme žloutky, cukr a semínka z vanilkového lusku. Vmícháme mouku. Za stálého šlehání žloutkové směsi vlíváme, pomalu po stěně mísy, zahřátou smetanu s mlékem. Mléko se smetanou vlíváme pomalu a po stěně mísy proto, aby se nám žloutky po smíchání s horkou tekutinou nesrazily.  Směs nalijeme zpět do hrnce a za stálého míchání zahříváme na středním ohni. Směs by měla postupně zhoustnout na konzistenci pudinku, pak sundáme z ohně. Pozor, tuto fázi neuspěchat, směs míchat a udržovat střední teplotu zahřívání, abychom neskončili místo krému s míchanými vejci. Směs přendáme do misky a přetáhneme potravinářskou folií, kterou přímo nalepíme na krém. Tak zabráníme tomu, aby nám při chladnutí nevznikl navrchu škraloup.

Ganache  bílé čokolády
Bílou čokoládu nasekáme na malé kousky, smetanu přivedeme k varu a přelijeme přes čokoládu. Necháme minutu stát bez míchání, a poté směs vymícháme do hladké hmoty.

Sestavení
Upečený korpus nakrájíme na stejně veliké kostky, každou kostku přeřízneme napůl a promažeme nejprve malinovým džemem a žloutkovým krémem. Slepíme půlky k sobě, celou kostku namočíme do ganache a obalíme v kokosu. Necháme chvíli zaschnout a podáváme. Uchováváme v lednici.

Poznámka
Jedná se o krásně vláčné těsto, v kombinaci s krémem a marmeládou vyšel recept příjemně, jen se kostky po slepení špatně namáčely v polevě. Příště bych je asi kvůli tomu neslepovala a máčela jen v ganache. Takhle vyšel výborný dezert, ale pořád nevím, jestli stál za kokos po celé kuchyni :-).

Žádné komentáře:

Okomentovat