sobota 27. června 2015

Charlotte - výzva The Daring Bakers

Červen skoro za námi a další výzva je tady. Tentokrát ji hostila Rebecca z http://www.bakenquilt.com. V časové tísni pečení na svatbu se mi do ní vůbec nechtělo, ale nakonec jsem byla výzvou nadšená. Pokud vám název charlotta nic neříká, vězte, že od pohledu vám dort bude známý. Jedná se o ty krásné dezerty, které jsou dokola ozdobené cukrářskými piškoty nebo dezerty ve tvaru kopule, která je po celém povrchu zdobená nakrájenými kousky rolády. Zvolila jsem variantu s cukrářskými piškoty a přemýšlela jsem, jakou sezónního příchuť zvolit. A protože jsem fanouškem bezu, zvolila jsem ten. Příště bych ale asi přidala sirup, protože v chuti tolik znát nebyl. Přesto se jednalo o jeden z těch svěžích dezertů, kdy se vám při ochutnání vybaví léto. Zkuste charlottu, když už nemáme léto venku, připravte si ho alespoň na talíři, nebudete litovat.



Charlotte s bezinkovým a malinovám krémem


Malinový krém

100 g malinové pyré (mainy propasírované sítkem)
43g Žloutky
½ vejce
25 g krystalového cukru
2 plátky želatiny (příště bych klidně dala 1,5 nebo jen 1)
37g Másla
Plátky želatiny namočíme do studené vody. V hrnci přivedeme k varu malinové pyré. V míse vyšleháme žloutky, půl vejce a cukr. Za stálého míchání nalijeme do vaječné směsi po stěně mísy horké malinové pyré. Dobře promícháme a vrátíme vše zpět do hrnce. Zahřejeme na 85°C, bez teploměru poznáme tak, že směs zhoustne. Zahříváme na nízký oheň, aby se nám žloutky nesrazily.
Želatinu vyždímáme a vmícháme do malinové směsi. Necháme lehce zchladnout, rozpustíme si máslo a vmícháme. Směs nalijeme do dortové formy o velikosti 16 cm a necháme zmrazit.


Piškoty
6 žloutků
85g krupicového cukru
3 bílky
55g hladké mouky
moučkový cukr na posypání


Všechny suroviny jsem si rozdělila na dvě půlky, protože se pracuje se sněhem a těsto musí po zapracování sněhu rychle do trouby. Pracuje se se dvěma plechy, tak proto rozdělení na dvě dávky. Na pečící papír si nakreslíme dvě kola, jedno o průměru 18 cm, druhé o průměru 16 cm. Na druhý pečící papír pak nastříkáme podobně velké podlouhlé piškoty, které pak použijeme na obložení dortu.
Troubu si rozpálíme na 210°C. Na těsto si vyšleháme žloutky s polovinou cukru do husté pěny. V jiné míse začneme šlehat bílky se špetkou soli do polotuhého sněhu. Pak přidáme cukr a vyšleháme hustý sníh. Do žloutků přisypeme mouku, promícháme, opatrně vmícháme sníh. Těsto přendáme do cukrářského sáčku a nastříkáme nakreslená kola. Zasypeme moučkovým cukrem, necháme 5 minut odpočívat, zasypeme znovu a dáme péct. Pečeme dozlatova 6-7 minut.
Totéž opakujeme s druhou polovinou surovin a nastříkáme podlouhlé piškoty, zasypeme moučkou, necháme 5 minut zaschnout, zasypeme a pečeme dozlatova. Necháme vychladnout.


Bezinkový krém
125 ml smetany
125g plnotučného mléka
60g žloutků
50 g cukru
2,5 plátku želatiny
25 ml bezinkového sirupu
200 ml ušlehané smetany

Želatinu namočíme do studené vody. V hrnci přivedeme k varu smetanu a mléko. V míse vyšleháme žloutky do nadýchané pěny. Za stálého míchání nalijeme horké mléko se smetanou ke žloutkům, promícháme a vrátíme do hrnce. Zahříváme na mírném ohni, než směs zhoustne. Sundáme z ohně, vmícháme bezinkový sirup, vyždímanou želatinu a necháme vychladnout na 25°C. Směs nesmí vychladnout úplně, protože by se nám pak do ní špatně vmíchávala ušlehaná smetana, pokud by ale byla příliš horká, smetana by se nám roztekla. Po vychladnutí opatrně vmícháme ušlehanou smetanu a sestavíme charlottu.

Sestavení dortu
Připravíme si dortovou obruč nebo formu o průměru 18 cm, na dno položíme 18 cm velké piškotové kolo. Nalijeme polovinu vanilkového krému, na něj položíme zmražený malinový krém. Na krém položíme 16 cm velké piškotové kolo a nalijeme zbytek bezinkového krému. Vložíme do mrazáku a necháme přibližně 4 hodiny ztuhnout. Po zatuhnutí vyndáme dort z mrazáku, sundáme obruč (formu) a kolem dokola poskládáme dlouhé piškoty. Zdobíme dle chuti ovocem. Necháme povolit a podáváme.

Žádné komentáře:

Okomentovat